Skillnaden mellan ett webbhotell och en hemsidetjänst

Skillnaden mellan ett webbhotell och en hemsidetjänst

oktober 6, 2019 Av av admin

När man funderar på att skapa en webbsida till sitt företag eller över ett intresse man har, så kan det ofta vara svårt att veta vad man ska välja. Det finns grundläggande 2 alternativ, webbhotell och hemsidetjänst vilket vi ska förklara närmare vad som är skillnaden. En hemsidetjänst kan även involvera en e-shopslösning.

Vad som menas med ett webbhotell

Ett webbhotell är en tjänst som erbjuds där man fritt kan ladda upp färdiga programvaror, eller vanliga filer, tex. html och css-filer på ett utrymme på en servrer som är uppkopplad mot internet. Det ingår ofta även e-postutrymme. Det som är kännetecknande för ett webbhotell är att man aldrig är låst vid ett specifikt webbhotell utan alltid kan flytta sina filer eller programvara till ett annat webbhotell. Ofta kan man aktivera fria open-source program såsom WordPress, med eller utan woocommerce och Prestashop.

Vad är en hemsidetjänst/e-shopslösning

En hemsidetjänst och eller e-shoplösning, är en tjänst där man har en egenutvecklad programvara eller CMS (Content Management System) som är enkel att skapa en webbsida eller e-shop med och där du kan bygga din webbsida med drag och släpp. En hemsidetjänst kan inte kallas för ett webbhotell, eftersom du är låst vid den aktuella tjänsten och sällan kan exportera något till ett vanligt webbhotell. Ett undantag är wordpress.com. En annan viktig aspekt är att du ofta betalar extra för extra funktionalitet på webbsidan.

Fördelar och nackdelar med hemsidtjänst

Fördelen med hemsidetjänst är att du kommer igång snabbt, och det är enkelt att bygga en snygg webbsida, även för den som inte har tidigare kunskap. Nackdelen är att du är låst vid den aktuella aktören och behöver betala extra för specifika funktionaliteter, och därför kan månadskostnaden bli högre än för ett webbhotell i slutändan. När man eventuell kommer till en punkt när man inte längre kan göra det man önskar med webbsidan/webbshoppen, och där man önskar att övergå till wocommmerce och Magento på ett webbhotell, som i princip inte har några begränsningar alls, så behöver man bygga upp allt från grunden på nytt, vilket kan bli kostsamt och ta mycket tid.

Fördelar och nackdelar med webbhotell

Fördelen däremot med ett webbhotell är att du kan välja vad du vill installera, och de program som finns som t.ex. WordPress med Woocommerce har inga begränsningar utan kan byggas ut på det sätt man önskar med s.k. plugins eller tillägg. Dessa tillägg tar inte webbhotellet något extra betalt för utan man betalar enbart för själva webbkontot, dvs utrymmet för programmet. Nackdelen är att de flesta program inkl. WordPress kanske vara svåra att lära sig och har ofta en inlärningströskel som man behöver komma över. Men i långa loppet tjänar man in den tid det tog att bygga upp sidan och man är alltid fri att flytta sin programvara vart man vill. Månadskostnaden blir dessutom ofta betydligt lägre mot en hemside- eller webbshopstjänst.